Tabăra de sculptură "Metaforă în lemn"

Anul 2001 a fost declarat "Anul Brâncuși".

În cadrul manifestărilor programate prin căminul cultural Mânzălești, ne-am propus realizarea unei tabere de sculptură care să înfrumusețeze platoul Meledic. Animatoarea acțiunii a fost artista plastică Cornelia Ciurumelea din Râmnicu Sărat.

La prima ediție care a avut loc între 14 - 24 iunie 2001 au venit la atelierul improvizat sculptorii:

1. Ciurumelea Cornelia;

2. Margareta Varga;

3. Furtună Marcel;

4. Doina MIhai;

5. Poteraș Ionel;

Au fost sculptate un număr de 14 metafore în lemn denumite:

- "Călugăr"

- "Ciobănaș și ciobăniță"

- "Supărare"

- "Fata cu ulcior"

- "Rugăciune"

- "Oamenii pădurii"

- "Străjer", etc.

Ediția prefațează an de an serbarea folclorică din ultima duminică a lunii iunie, festivalul Slănicului.

Sperăm ca în circa 10 ediții să se înfrumusețeze întreaga rezervație cu statui semnificative.

 

Meledicul e sufletul meu și inima comunei, iar "metaforele în lemn" reprezintă nesfârșitul brâncușian pe acest plai mioritic românesc.
Mirabila sămânță a acestui minunat popor va dăinui prin Marele Anonim. Aduc sincerele mele mulțumiri acelora care m-au înconjurat și sprijinit în crearea acestui cadru de o frumusețe spirituală încântătoare.
Fie ca, an de an, să crească noi opere de artă îmbinate armonios în feeria mânzăleșteană de pe platoul atât de frumos impodobit de către natură și om

Prof. Cristea Dumitru
06.07.2003

 

Era iarnă și-n poiana prea albă, sub streașina înghețată a Breazăului era prea liniște și pustiu...
Lipsea viața, fânul înflorit și mirosul teilor subjugați de floare.
Cu gândul de copil al fantasmelor, între două clipe, în jur au apărut năluciri ciudate ce împânzeau poiana.
Am știut atunci că visul acesta e primul pas...
Acum, sub aburul dimineților lacul vrăjit are străjeri de nădejde - sunt sufletele noastre, ale cioplitorilor...
Eu am îndrăznit să cred..., dar de-a lungul zilelor toride sau ploioase alături mi-au fost oamenii ce-au însemnat cu sudoare munca lor... Aici lemnul miroase a dragoste, aici e darul nostru pentru ținuturile Meledicului și oamenii minunați ai lacului.
Mulțumesc celor care au fost părtași la visul acesta, mulțumesc celor ce-au cioplit la Meledic de-a lungul celor trei ediții, mulțumesc oamenilor de cultură, autorităților locale și localinicilor care m-au sprijinit și au luptat ca ideea să nu moară.


Ciurumelea Cornelia

 

Dar dacă vă mărturisesc, în altarul inimii mele că aici, la Meledic, în cei 2 ani de participare am lăsat o parte din sufletul meu.
Pentru că, aici, scânteia divină a inspirației plutește în aerul dulce parfumat a florilor de tei, sub bolta cerului albastru, prin peisajul verde a pădurilor - aici am dat lemnului formă, viață, spirit.
În aceste 2 săptămâni am simțit că emoția îmi sparge pieptul atunci când dintr-o bucată de lemn am modelat un suflet, am cioplit un fior în inimile turiștilor. M-am simțit ca un ZEU peste lumea sufletelor de LEMN.
Sunt mulțumită sufletește că în stânca amintirilor mele a rămas, prin plecarea mea, cele 2 exponate ale creației mele - MATERNITATE - ce exprimă din privire starea sufletească prin zâmbetul de mândrie a mamei asupra copilului său drag și PUSNICUL, cu figura sa de pustietate și singuratate.
Mulțumesc tuturor celor ce au fost și ne-au înconjurat în munca de creație și în special d-lui primar Cristea Dumitru


Margareta Varga

 

 

Ediția 2003